You are here

Dridase

Dridase

 

Aan de ouders of verzorgers,

 

De behandelend arts heeft voor uw kind Dridase=Oxybutinine afgesproken wat met een katheter rechtstreeks in de blaas kan worden gespoten. Belangrijk is dat u of uw kind bekend zijn met het zelf katheteriseren.

Er zijn verschillende firma’s die katheters kunnen leveren met een draaisluiting (luer-lock), waar een luer-lock spuitje op past. U kunt ook uw eigen katheter gebruiken met een koppelstukje (CombiCare 80100 Vygon tussenstukje female luerlock/kathetertip) en daar de luer-lock spuit op aan sluiten.

Voor meer informatie kunt u hierover contact opnemen met de verpleegkundig consulent W.I.S. of  de verpleegkundig consulent kinderurologie.

Omdat het voor uw apotheker een probleem kan zijn om de Dridase zo op te lossen of te bestellen dat u het rechtstreeks in de blaas kan spuiten, heeft de ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC de mogelijkheid om het daar door uw apotheker te bestellen. Deze flesjes / ampullen zijn na productie 1-3 jaar  buiten de koelkast houdbaar (kijk goed naar de houdbaarheidsdatum). Wanneer u naar een warm land gaat, adviseren wij om ze op een koele plaats te bewaren.

Er zijn apothekers die flesjes Oxybutinine 100ml=100mg kunnen leveren.

 

Gebruiksaanwijzing;

Dridase=Oxybutinine wordt in ampullen van 5ml=5mg  of flesjes 100ml=100mg geleverd.

De behandelende arts heeft op het recept geschreven hoeveel mg en hoe vaak het medicijn gegeven moet worden.

Bij de flesjes worden spikes gebruikt waar u 1week lang de gewenste hoeveelheid uit kunt optrekken. De flesjes mogen na openen 7 dagen gebruikt worden.

Bij de ampullen kunt u na openen van de ampul direct voor meerdere keren de spuitjes alvast optrekken wanneer de dosering dit toelaat.

Het is belangrijk dat de volledige hoeveelheid Dridase in de blaas komt, vandaar dat u de katheter door moet spuiten. Dit kan bij kleine kinderen die een Pediatric katheter ch8 gebruiken met 1ml lucht maar wanneer de katheter dikker of langer is kunt u beter 5ml fysiologisch zout / water of lucht na spuiten. Belangrijk is dat de Dridase vloeistof geheel in de blaas komt.

 

Werkwijze;

Breng de eenmalige katheter in en laat de blaas eerst helemaal leeg lopen. Gebruik hiervoor een eenmalige katheter met luer-lock aansluiting. Daarna zet u volgens voorschrift het spuitje met de Dridase op de katheter (let erop dat  wanneer u de lucht gelijk mee optrek de luchtbel aan de bovenkant zit) en spuit de Dridase in en daarna de luchtbel. Zodat alle Dridase uit de katheter is.

U kunt ook de Dridase inspuiten en daarna gelijk lucht, fysiologisch zout of water na spuiten.

Verwijder de katheter.

De Dridase zit nu in de blaas en zal snel door de blaas worden opgenomen.

Volgens afspraak gaat u de volgende keer weer op het afgesproken tijdstip uw kind katheteriseren met een eenmalige katheter zonder luer-lock aansluiting om de blaas te legen.

U krijgt een recept mee voor de dridase en een machtiging voor een medisch speciaal zaak voor luer-lock spuitjes, katheters, tussenstukjes e.d.

 

ErasmusMC/Sophia

WIS consulent                         Verpleegkundig consulent Urologie

Margreet den Harder              Roelie van Zon

Tel: 010-7036117                   Tel: 010-7036407